no Mud no Lotus

de modder en de lotus

In het Oosten komen lotusbloemen in spirituele tradities heel veel voor, ook in meditatietradities. Waarom? Wat is er zo bijzonder aan de lotusbloem?

Hij groeit in de modder, een symbool voor het slijk der aarde, symbool voor de moeilijkheden in het leven. Een lotusbloem kan zijn schoonheid niet aan de wereld schenken zonder modder.

Daar verwijst de metafoor naar: zonder modder geen nieuwe lotus. De modder is het symbool van de moeilijkheden die we ervaren, en als we er echt naar kijken, kan daar de basis liggen van iets nieuws, iets moois.

Waarom nu precies ‘no Mud no Lotus’ als naam voor dit mindfulness centrum? Dat lees je hieronder.

de Ieperse klei

Mijn roots zijn geworteld in de Westhoek, in de weerbarstige Ieperse klei. De Ieperse klei is een set van sedimentlagen in de ondergrond van het noordwesten van BelgiĆ«, en bestaat uit drie door de zee afgezette grondlagen uit het geologisch tijdperk Ypresiaan (55 tot 49 miljoen jaar geleden). Zowel de groep sedimentlagen als het tijdperk zijn genoemd naar de plaats Ieper (FransYpres) in West-Vlaanderen.

de modder van W.O. I

Iets minder lang geleden, zo’n dikke honderd jaar, vormde de Westhoek, met Ieper als episch centrum, het strijdtoneel van een genadeloos conflict. De oorlog maakte van de vochtige kleigronden in Ieper en omstreken een slagveld vol modder – in alle betekenissen van het woord. Vier jaar lang werden de mensen in de streek geconfronteerd met pijn, angst, ziekte, kou, onzekerheid, honger… Een fysieke en emotionele hel die ook nu nog, vele generaties later, zijn sporen nalaat in het land en zijn bewoners.

Het hoeft niet te verbazen dat vandaag vaak gezegd wordt dat de West-Vlamingen noeste werkers zijn, een beetje stug ook, mensen van weinig woorden. Pas als je ze wat beter leert kennen, durven ze zich ook open te stellen en verschijnt onder die harde bolster een blanke en kwetsbare pit.

van modder naar lotus

In mijn kindertijd kreeg ik weleens te horen “Zit daar niet zomaar, doe iets!” Een goed bedoelde opmerking van mensen die hard hebben moeten werken om ‘er’ te geraken; en als ik niet oplet, betrap ik mezelf op gelijkaardige uitspraken bij mijn kinderen…

… terwijl we misschien zouden kunnen oefenen met “Doe niet zomaar iets, probeer eens stil te zitten!” Want wat betekent ‘er’ geraken??? Wil iedereen niet gewoon gelukkig zijn? We leven in een maatschappij waar ‘druk’ bijna een modewoord geworden is. Die druk maakt dat we niet kunnen slapen, we piekeren en twijfelen, we zijn snel afgeleid en onrustig. We ploeteren maar door in de modder.

Tegelijkertijd is alles aanwezig om uit deze modder een prachtige lotus te laten groeien. Het vraagt geduld, dat is zeker. En het is ook nodig om erop te vertrouwen dat alles op zijn tijd goed komt.

Mindfulness kan ons hierbij helpen. Tijd om te stoppen onszelf wijs te maken dat we niet anders kunnen dan geleefd worden, tijd om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor ons leven. Oefenen om een open, milde en oprechte relatie met het leven aan te gaan.

Ga je mee op pad?

%d bloggers liken dit: