Winterwandeling

Voor jong en oud, voor groot en klein

Kom mee wandelen en zie, voel, ruik, hoor en ervaar de winter.

Waarom wandelen in de natuur

Onze wereld draait maar door. Werkdruk, files, lawaai, toenemende verstedelijking en een overdosis aan digitale informatie zorgen voor stress, burn-out en andere gezondheidsklachten. Nochtans ligt een deel van de oplossing binnen handbereik: de natuur.

Vele studies tonen aan dat de natuur een positieve invloed heeft op mensen, zowel fysiek als mentaal. De natuur helpt je om tot rust te komen, je hoofd leeg te maken en energie te tanken. In de natuur zakt je bloeddruk en dalen je cortisolwaarden. Stress smelt er weg als sneeuw voor de zon, zodat je weer kunt focussen op wat belangrijk is. Natuur is ook een plek om even te deconnecteren – er is immers geen wifi – terwijl het toch een plek voor verbinding blijft, met jezelf en met anderen.

Natuur verhoogt ook de kwaliteit van je leefomgeving, doordat ze zorgt voor een betere luchtkwaliteit, minder fijnstof, minder lawaaihinder en zachtere omgevingstemperaturen. Bovendien nodigt natuur uit tot meer bewegen. Als je buiten komt, doe je daarnaast nog extra vitamine D op van het zonlicht, waardoor je botten versterken en je immuunsysteem verbetert. Frisse lucht helpt ook om onze eetlust en onze slaap te reguleren.

Daardoor leidt bewegen in de natuur op lange termijn tot minder hart- en vaatziekten, minder obesitas en diabetes, een verbeterde weerstand, meer sociaal contact én een goede mentale gezondheid.

Kortom, natuur zorgt voor gezonde mensen, op alle vlakken. De arbeidsproductiviteit, de concentratie en de creativiteit van mensen nemen toe, het ziekteverzuim daalt. Zo bespaart de natuur onze samenleving jaarlijks miljoenen euro’s aan ziektekosten. 

Lees verder op www.natuurenbos.be

“Wandelen is de haast uit je hoofd halen en kijken wat er overblijft.”

— anoniem

Winterwandeling 26 december 2023

  • geleide wandeling, geen zorgen over het traject
  • wandelen in de natuur, over verharde en onverharde wegen
  • afstand tussen de 7 en de 10 km
  • tempo aangepast aan de deelnemers
  • start Parc Marguerite Yourcenar, 58 chem. des Anglais, 59270 Saint-Jans-Cappel, Frankrijk (vlak over de grens, achterkant Zwarteberg / Mont Noir)
  • 5 euro per persoon / gezin max. 20 euro
%d bloggers liken dit: